| BEMUTATKOZÁS | KÉPEK | KALENDÁRIUM | KAPCSOLAT | VENDÉGKÖNYV | HANGANYAGOK | VIDEÓK |
| KRITIKÁK, PUBLIKÁCIÓK | EGYÜTTESEK |

 
   
 
     
 

Együttesek

NEMZETKÖZI FUVOLAFESZTIVÁL - PÉCEL

A rendezvény szervezője a Péceli Parnasszus Alapítvány
Szakmai koordinátora: Fábián Tímea fuvolaművész, az alapítvány alapítója

Az indulás rövid története

A 2010-ben indított "Nemzetközi Fuvolafesztivál-Pécel" elnevezésű, akkor még országos, mostanra már nemzetközi érdeklődésre igényt tartó rendezvény, kétévente kerül megrendezésre a barokk stílusban épült péceli Ráday-kastélyban. A fesztivál szervezője és létrehozója a Péceli Parnasszus Alapítvány, aminek szakmai segítője és program koordinátora Fábián Tímea fuvolaművész. A Fuvola Fesztiválnak helyet adó kastélyt a református középnemesi családból származó Ráday Pál építtette, aki amellett, hogy II. Rákóczy Ferenc titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a protestánsok vezéralakjaként vált ismertté. A kb. 250 évvel ezelőtt épült kúriát Ráday Pál fia, I. Gedeon bővíttette barokk kastéllyá, és tette kulturális központtá a térségben. A koncerteknek, előadásoknak a díszterem ad otthont, amelynek falát különleges technikával, 1766-ban készült freskók díszítik. A falképsorozat Ovidius : Átváltozások c. művének 15 jelenetét ábrázolja, alatta pedig Ráday Gedeon által írt verssorok és feliratok olvashatóak.

A Fesztiválok eddigi programjairól röviden

A 2010-ben, első ízben megrendezett fesztiválon Doppler Károly halálának 110. évfordulójára emlékeztünk, akinek munkássága és szellemi hagyatéka fontos része az európai fuvolazenének. Bár nem született magyarnak, mégis annak vallotta magát testvérbátyjával, a szintén kiváló fuvolás Doppler Ferenccel együtt.

A fesztivál koncertjein: Dr. Csetényi Gyula, Czeloth-Csetényi Gyula, FlautanDuo/ Illés Eszter és Fábián Tímea - fuvola, Mikola Éva - zongora, Nagy Zsolt - kürt, Szakács Ildikó – ének, és a Péceli Zeneiskola pályára készülő növendékei léptek fel. Dr. Csetényi Gyula Doppler fivérekről tartott előadása pedig a nem szakmabeli hallgatóságot is magával ragadta.

Fotó és hanganyag, valamint a róla készült videó 2010-ből:
http://www.youtube.com/watch?v=zQ56fpz2PWQ

A 2012-es Fuvolafesztivál zenei anyaga legfőképpen a kamarazenére, ezen belül is a „szonáta” műfajra épült. A nagyon színes és színvonalas koncerteket nívós előadók tolmácsolásában hallgathatta a közönség: Dr. Drahos Béla, Bodoky Gergely, Ittzés Zsuzsa és a FlautanDuo / Illés Eszter és Fábián Tímea fuvolaművészek, Szilvásy Júlia hárfaművész, valamint Balog József és Vasvári Tamás zongoraművészek maradandó élményekkel gazdagították a hallgatóságot. Ettől az évtől a koncertek mellett mesterkurzus is szerepelt a programban, amelyet Dr. Drahos Béla tartott, „A klasszikus fuvolahang” címmel.

A 2014. október 17-19-ig tartó fuvolafesztivál műsora sok érdekességet tartogatott szakmabelieknek és zenekedvelőknek egyaránt. Ettől az évtől külföldi művészekkel is bővült az előadók köre Prof. Hansgeorg Schmeiser fuvolaművész és Atsuko Wada zongoraművész személyében. Mindketten a bécsi Zeneakadémia tanárai, számos kamaraegyüttes tagjai. A fesztivál az esti koncertek mellett más meglepetéssel is szolgált a fuvolások számára. Ebben az évben két mesterkurzust is műsorára tűzött a rendezőség Ittzés Gergely és Prof. Hansgeorg Schmeiser vezetésével október 18-án és 19-én délelőtt 10 órától. Az ország számos pontjából érkező növendékek jó hangulatú, de ugyanakkor színvonalas előadásokon keresztül sajátíthatták el a fuvolázáshoz kapcsolódó tudásanyagot. Az alapítvány legfontosabb célkitűzése a fesztivál mesterkurzusainak, egyéb programjainak megrendezésével: a hazai, illetve külföldi fuvolaművészek, fuvolás műhelyek megismertetése, valamint a jövő fuvolás generációjának szellemi képzése.

A 2016-os program újabb művészekkel lepte meg a hazai közönséget. Claudio Arimany katalán fuvolaművész, aki a világhírű Jean-Pierre Rampal tanítványként látogatott el Magyarországra azzal a céllal, hogy az általa kiadásra szánt és felkutatott - a Doppler fivérek zenei munkásságát és szellemi hagyatékát feldolgozó művekből álló- 10 részes CD sorozatát megismertesse a magyar fuvolás szakma képviselőivel és a lelkes hallgatósággal. Koncertje mellett mesterkurzust is tartott, amelyen közép- és főiskolás illetve egyetemi hallgatókból álló kamaracsoportok vehettek aktívan részt. Másik világhírű meghívott vendége volt a rendezvénynek Csalog Benedek barokk fuvolaművész is, aki elismert művészként koncertezik világszerte, és kiváló hangszerjátéka mellett az általa tartott mesterkurzuson is megbizonyosodhattak az érdeklődők a barokk zenében, és azon belül is a barokk fuvola témájában való kimagasló jártasságáról. A fesztivál további fellépő művészei voltak még: Bokor Ildikó és Gábor József zongoraművészek, Fábián Tímea és Ittzés Gergely fuvolaművészek valamint Pétery Dóra orgona- és csembalóművész.

Nagy örömére a rendezősségnek ebben az évben – a színvonalas koncertek és előadások mellett- komoly hangszerkiállításra és bemutatóra is sor kerülhetett a bécsi illetőségű Wiener Flötenwerkstatt fuvolaműhely jóvoltából (jelen esetben Európa egyik legnagyobb és legszakavatottabb hangszerkészítő- és árusító műhelyéről van szó), akik a következő, 2018-as rendezvény egyik fő támogatójaként ismét ellátogatnak a fesztiválra.

A Fuvolafesztivál célja, jövőbeni tervei

A Fuvolafesztiválnak fontos célja a hazai, illetve külföldi fuvolás „műhelyek” megismertetése, nem csak a szakmán belül, hanem azon kívül is.

A Péceli Parnasszus Alapítvány továbbá fontosnak tartja a jövő fuvolás generációjának szellemi képzését, amelyet a magyar előadók mellett külföldi művészek koncertjeinek megrendezésével,  mesterkurzusok megszervezésével szeretne támogatni.

Az Alapítvány és segítői bíznak abban, hogy a jövőben is sikerül a magyar fuvolás szakma munkáját segíteni. A jövőbeni tervek megvalósításához kérjük a tisztelt támogatók segítségét! Köszönjük!

 

Flautanduo

A 2004-ben alakult FLAUTANDUO nevű fuvoladuó tagjai Fábián Tímea és Illés Eszter fuvolaművészek. Mindketten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézményében szerezték diplomájukat, Prof. dr. Csetényi Gyula tanítványaiként, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia fuvola szakán diplomáztak 2003-ban és 2004-ben, tanáruk Prof. Kovács Lóránt volt. Megalakulásuk óta számos koncertet adtak Magyarország nevesebb hangversenytermeiben, templomaiban. A duó megalakulása óta legfőbb célja az, hogy megismertesse közönségével eme hangszer-összeállításra írt zeneműveket. A repertoárjukon szereplő darabok a zeneirodalom minden korszakát érintik, koncertjeiken pedig különös figyelmet fordítanak a modern illetve kortárs zenedarabok előadására, bemutatására.
Fábián Tímea 1996 és 1998-ban a Balassagyarmati Nemzetközi Fuvoladuó és Kisegyüttes Fesztiválon mindkét alkalommal nívó- és kortárs díjat, 1996-ban I. díjat nyert a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola Országos Fuvolaversenyén, valamint a 2002-ben Krakkóban rendezett Nemzetközi Fuvolaversenyen a legjobb 12-be jutott. Aktív hallgatóként a következő kurzusok résztvevője volt:1998-ban részt vett Michael Faust kurzusán, 2001-ben Jossy Arnheim kurzusán, majd 2003-ban Münchenben, Adorján András kurzusán.2001-ben tagja lett a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának. 2006-2007-ig tanára a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolának, 2002-től pedig a Pécel Városi Zeneiskola kamara- és fuvolaművész tanára. 2006-ban a Szlovákiában megrendezett „Ars Antiqva Europea” Fesztivál meghívott vendége volt. A FlautanDuo alapítója és a Pécelen 2010 és 2012-ben rendeztt Fuvola Fesztivál szervezője.
Illés Eszter zene iránti szeretete és elkötelezettsége családi örökség. Édesanyja nagybátyja a világhírű hegedűművész, Végh Sándor, akinek munkássága és zsenialitása örök példa pályafutása során. 1999 és 2004 között számos mesterkurzuson vett részt Kovács Lórántnál, Motoaki Katónál, Yossi Arnheimnél és Auréle Nicolet-nál. 1998-ban II. díjat nyert a Megyei Fuvolaversenyen. 2002-ben a Tanárképző Főiskolák Országos Versenyének II. helyezettje (I. díjat nem adtak ki). 2007-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fuvolatanára, mellette a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének tanára volt 2010-ig, jelenleg pedig a Pécsi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója.
Kiemelkedő koncertjeik az elmúlt évekből:

  1. 2006-ban önálló estek:- a Miskolci Filharmónia rendezésében, résztvevői a Bartók+ … Operafesztiválnak.
  2. A 2007-es évben: a budapesti Nádor teremben adtak koncertet, majd felléptek az Országos Fuvolás Találkozón, ahol többek közt Madarász Iván: Három páratlan tánc c. darabját mutatták be nagy sikerrel. Novemberben a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében hallhatta őket a közönség, a „ A végtelen utazás- utak térben és időben” című kiállítás keretében.
  3. 2008-ban: -A Magyar Rádió Márványtermében 2008. március 31.-én adtak élő koncertet,
  4. 2009. április 23.-án a XVII. Szolnoki Zenei Fesztivál meghívott vendégei voltak
  5. 2010. szept. 10-11. Doppler Fesztivál – péceli Ráday- kastély (az országos hírű rendezvényről és a koncertről a magyar Duna TV felvételt készített)
2011. február 14-én a miskolci Rákóczi Galéria meghívott előadói
 

Támogatók: